esports2015Sportul electronic este sportul viitorului. România este una din cele mai importante țări de pe harta eSport.

Există 13 milioane de practicanți ai sporturilor electronice și 205 de milioane de spectatori care urmăresc eSports, la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat in 2015, de compania de cercetare Newzoo, din Olanda. Studiul „The Global Growth of Esports” relevă că 89 de milioane de oameni se declară fani ai acestui sport și numărul lor va ajunge la 145 de milioane în 2017.

În România, sportul electronic a ținut pasul cu dezvoltarea rapidă înregistrată plan mondial. La ora actuală, estimările noastre arată că sunt aproximativ trei milioane de fani ai jocurilor electronice, iar evenimentele eSport organizate de PGL au adus România la același nivel cu țările-lider din domeniu. Dacă ne uităm cât de repede se dezvoltă, putem spune fără niciun dubiu că sportul electronic este cel mai promiţător sport al viitorului„, a declarat miercuri, președintele PGL, Silviu Stroie, într-o întâlnire cu jurnaliștii și casterul/comentatorul canadian Matthew „Sadokist” Trivett, găzduită de studiourile PGL.

Aflat la București pentru a comenta partidele turneului internaţional PGL CS:GO Championship Series, Matthew „Sadokist” Trivett le-a spus jurnaliștilor că industria încă tânără a jocurilor electronice este într-o continuă ascensiune.

Comentatorii de astăzi din eSport sunt tineri. Cel mai în vârstă jucător pe care-l știu este Taz, din echipa Virtus.pro. Are vreo 30 ani. Însă eu cred că media de vârstă va crește. E un proces firesc. Suntem o întreagă generație crescută cu jocurile electronice, odată cu noi se dezvoltă industria, din spate vin generații mai tinere, aşa că eu cred că în viitor, vârsta casterilor va crește„, a declarat Matthew  Trivett, cunoscut fanilor după numele de scenă „Sadokist”.

Casterul canadian este de părere că lucrurile evoluează foarte rapid, iar valoarea evenimentelor, precum DreamHack, dar și a jucătorilor va genera fidelizarea publicului. Tinerii care urmăresc acum meciuri din sportul electronic și își susțin echipele preferate vor rămâne fani pe măsură ce se maturizează, iar media de vârstă va crește în mod logic. Aceasta deoarece sporturile electronice, mai ales cele de echipă, sunt în măsură să ofere aceeași valoare de divertisment pentru spectatori ca orice sport tradițional.

Comparația cu sporturile tradiționale a devenit tot mai frecventă, mai ales că eSport-ul ajunge să rivalizeze în premii, competiții și organizații (cluburi sportive) cu sporturi precum tenisul și, cu unele rezerve, chiar fotbalul.

Coordonarea reflexelor și procesele mentale care se activează în timpul unui meci de CS:GO sunt la același nivel cu cele din timpul unui meci de baschet sau fotbal„, а explicat Trivett.

În plus, organizatorii de competiții precum PGL și game publishers precum Blizzard sau Valve investesc în dezvoltarea jocurilor și în multiplicarea numărului de evenimente, astfel încât atenţia publicului să fie în pemanenţă ţinută în priză.

De la fotograf la caster

SadokistConcluzia pe care o tragi după ce-l asculţi pe Matthew Trivett (26 de ani) vorbind despre evoluția carierei sale de comentator de sporturi electronice este că aceasta se datorează în bună măsură norocului și „celor șapte ani de acasă”. Matthew se pregătea pentru o viață de fotograf, cu tot cu studii specializate, când  a descoperit Call of Duty în adolescenţă.

Din întâmplare a început să comenteze meciuri online, iar odată ce a acumulat experiență a fost invitat să comenteze meciuri la evenimente caritabile în Canada, țara sa natală. A urmat în scurt timp şi primul job plătit pentru oficiile de comentator Call of Duty și Counter Strike. Succesul său se datorează și pregătirii oferite de tatăl său, John Trivett, care a lucrat foarte mulți ani în radio și care l-a învățat cum să-şi protejeze vocea, cum să-și mențină respirația, dar și cum să folosească stomacul pentru a da comentariilor un plus de spectaculozitate.

Tata este un mare susținător al meu, dar și un redutabil critic constructiv. Uneori cred că dacă tata s-ar fi priceput la jocuri electronice, toţi casterii am fi rămas fără job„, a spus Matthew Trivett.

În ultimele șase luni, cariera sa a luat avânt și a fost invitat să comenteze pentru MLG X Aspen Games, PGL CS:GO Championship Series,  StarLadder StarSeries și Copenhagen Games.

În ultimii doi ani, milioane de fani

Un sport electronic se bazează pe relația dintre om și tehnologie. Jurnaliștii au fost curioși să afle dacă ritmul progresului tehnologic își lasă amprenta asupra acestei industrii. Sadokist a fost de acord că nu poți să separi progresul tehnologic de evoluția sporturilor electronice, dar depinde de fiecare comunitate în parte. Comentatorul a oferit exemplul jocului League of Legends, apărut de câțiva ani și în mare vogă la ora actuală. Counter-Strike este un alt exemplu, dar diferit: deşi lansat în urmă cu 14 ani, jocul a progresat odată cu tehnologia, aplicând acele ajustări care să-i păstreze şi stilul şi fanii.

Avântul tehnologic aduce schimbări și în modul în care competițiile ajung la public În ultimii 2 ani, Twitch.tv a oferit tuturor utilizatorilor de internet posibilitatea de a urmări sporturile electronice live, de pe orice device smart, iar acest lucru a dus la o popularizare masivă a lor.

Duminica trecută, peste 120.000 de oameni au vizionat în același timp meciul dintre Fnatic și NiP din PGL CS:GO Championship Series, transmis pe platforma Twitch, audiență care poate fi comparată cu cifrele de audienţă ale unui post de televiziune.

În luna martie, peste un million şi jumătate de spectatori au urmărit meciurile de calificare ale PGL CS:GO Championship Series.

Twitch.tv a ajuns la peste 100 milioane de spectatori, dintre care peste un milion de jucători fac streaming.

DreamHack Bucharest 2015

Finala PGL CS:GO Championship Series va avea loc la DreamHack Bucharest 2015, la Sala Polivalentă (24-26 aprilie), iar Sadokist preconizează a fi „а good show”. Întrebat despre programul evenimentelor de la DreamHack Bucharest, președintele PGL Silviu Stroie a dezvăluit că una dintre noutățile anului acesta este că la Sala Polivalentă vor fi două scene principale pe care se vor disputa două competiții internaionale, PGL CS:GO Championship Series și Starladder Star Series XII.

PGL CS:GO Championship Series, în afară de cele patru echipe de rang mondial care s-au calificat în fazele finale, va atrage și prin valoarea echipei de analiză: 3 comentatori pentru meciuri (Matthew „Sadokist” Trivett, Joona „Natu” Leppanen și Toby „TobiWan” Dawson) și 2 analiști (Duncan „Thorin” Shields și Richard Lewis).

LASA UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.